По време на ледниковия период дълбоките долини и тесни заливи, пълни с океанска вода, създават онези природни чудеса, които в съвременния свят познаваме като фиорди.

Въпреки че има много фиорди по целия свят, тези, които красят норвежката брегова линия, са най-популярни заради тяхната изумителна красота.

Стотици круизни кораби носят туристите към Норвегия всяка година, за да видят тези прекрасни заливи. Планините и селата около норвежките фиорди също предлагат много невероятни гледки и приключения.

Вижте някои от най-популярните фиорди на Норвегия:

Nordfjord

Разположен в западната част на Норвегия, Nordfjord е перфектното съчетание на невероятна природа, исторически забележителности и широка гама забавления.

Без значение какъв е сезонът, Nordfjord предлага изобилие от дейности, като например наемането на лодка, с която да разгледате самия фиорд и да се насладите на внушаващата му благоговение красота.

Освен това туристите могат да избират между риболов, скоростно гребане, водни ски, рафтинг и кану-каяк. През зимата пък могат да карат ски по пистите и ледниците.

Околните острови, планини и гори могат да бъдат изследвани чрез живописни пешеходни турове, които ще ви преведат покрай красиви водопади, руините на древни манастири и най-високия връх на Норвегия - Скалата.

Nordfjord също така предлага разходки до ледник, където посетителите могат да видят невероятни ледени образувания.

Hardangerfjord

Като третия по големина фиорд в света, Hardangerfjord е изключително популярен, а регионът, в който се намира, се нарича „Градината на Норвегия“ заради неговите колоритни овощни дървета и градини.

Много туристи избират да посетят района през май, за да видят цъфтежа на ябълки, сливи, череши и круши.

В допълнение към разходките с каяк и лодка около великолепния фиорд, посетителите могат да изследват околностите по пешеходни и колоездачни пътеки, за да се насладят на природни чудеса като най-зрелищния водопад в Норвегия - Vøringsfossen.

Други пък държат да видят образувания като масивния ледник Folgefonna и огромната скала Trolltunga.

Вижте още: 33 красиви и спиращи дъха кътчета от цял свят

Lysefjord

Въпреки че е с по-малки размери от много други фиорди в Норвегия, Lysefjorden привлича около 300 000 посетители годишно. Това, което прави този фиорд толкова специален, е Preikestolen или Pulpit Rock.

Кацнал на върха на широко, плоско плато, Pulpit Rock дарява посетителите си с прилив на адреналин, когато погледнат фиорда от близо 600 метра височина.

Kjerag Mountain е друго място в района, което дава невероятни възможности на фотографите, катерачите и любителите на екстремните спортове.

Районът на Lysefjorden също предлага няколко интересни исторически обекти като праисторическите скални изсичания в Solbakk, които датират от 500 г. пр.н.е.

В Ryfylke пък посетителите могат да посетят възстановено праисторическо селище.

Sognefjord

Като най-големия фиорд в Норвегия, Sognefjord също предлага огромно забавление и невероятни приключения.

Популярните възможности за разглеждане на забележителности тук са древна църква, селище на викингите, невероятни пещери и долината Aurlandsdalen, която често е наричана Grand Canyon на Норвегия заради огромната си красота и девствено многоразнообразие.

Посетители тук могат да избират от широка гама вълнуващи приключения, като например изкачване по най-стръмната жп линия в света - Flåm Railway.

Geirangerfjord

Със своята забележителна природа, дълбоките сини води и величествени планини, не е чудно, че Geirangerfjord е сред най-посещаваните норвежки фиорди.

Задължително трябва да видите удивителната му красота и неговите известни водопади, наречени Седемте сестри, които се потапят директно във фиорда.

Вълнуващите възможности изобилстват – туристите могат да карат ски, да отидат на риболов, да се качат на кану, да практикуват рафтинг, както и да обиколят пешеходните пътеки, които осигуряват някои от най-драматичните гледки в Норвегия.