Норвегия: Доброволните квоти за жени на ръководни постове не са успешни

Еврокомисар Рединг предлага задължителни квоти в ЕС за броя на жените в управителни съвети, ако доброволните нямак ефект.

© Associated Press

Еврокомисар Рединг предлага задължителни квоти в ЕС за броя на жените в управителни съвети, ако доброволните нямак ефект.

Доброволните квоти за жени в управителните съвети на публични компании, каквито предложи Европейската комисия, не работят и са необходими задължителни такива, заяви в интервю за EUobserver Ригмор Асруд, министър на публичната администрация на Норвегия, която има водещ опит в Европа в тази област.


В Норвегия, която не е член на ЕС, не е имало разлика при въвеждането на доброволния подход, каза Аструд. Тя допълни, че през 2003 г. правителството е дало две години на компаниите, за да увеличат доброволно броя на жените на ръководни позиции. Управляващите са заявили, че противен случай ще въведат закон за квотите.


"Но това не беше успешно, доброволната система не проработи. Нивото се повиши от пет на шест процент и не беше видимо в действителност. Така че приеха закона и компаниите имаха две години да приложат 40-процентови квоти в бордовете. От 2007 до 2009 г. процентът (на жените на ръководни позиции) се повиши от шест на 39.6%. Това беше много успешно", обясни министърът.




В Норвегия доброволните квоти не са постигнали резултати, защото мъжете, отговорни за избора на членове на управителните съвети, предпочитат хора от обкръжението си, които най-често са мъже, коментира Аструд.


Според данните на Европейската комисия само 12% от членовете на управителни съвети на най-големите компании в ЕС са жени, а в 97% от случаите председателят е мъж. През изминалите седем години броят на жените на ръководни позиции е нараствал с половин процент на година.


В началото на март еврокомисаря по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг призова всички публични компании в ЕС да подпишат доброволно обещание, че повече жени ще участват в ръководството им. Целта е до 2015 г. 30% от управителните съвети да са съставени от жени, а до 2020 г. - 40%.


Рединг заяви, че ако не бъдат предприети мерки, Еврокомисията може да създаде правила, които правно да обвързват квотите.


Държавите членки обаче за момента се въздържат от идеята квотите да бъдат задължителни. На осми март социалните министри на ЕС одобриха пакт за равенството между половете, чиято цел е да се увеличи броят на жените на отговорни постове, но отказаха да приложат предложението за европейски квоти.