Първите 20 града според класацията:

1 - Toкио
2 - Осло
3 - Луанда
4 - Нагоя
5 - Йокохама
6 - Ставангер
7 - Кобе
8 - Копенхаген
9 - Женева
10 - Цюрих
11 - Берн
12 - Базел
13 - Либревил
14 - Хелзинки
15 - Москва
16 - Париж
17 - Абиджан
18 - Абуджа

Токио е най-скъпият град в света за чужденците. Причината за това е нестабилността на валутния курс, породена от икономическа криза, показват резултатите от годишното проучване на британската консултантска компания ECA.

Голямата изненада тази година е предизвикало изпадането на Лондон, който  дълго време бе сред най-скъпите столици.
Изследването е проведено между март 2009 и март 2010, информират БТА и АФП.

Според проучването, направено преди рязкото поевтиняване на еврото и понижението на цените на потребителските стоки и услуги в 400 столици на света, Токио и норвежката столица Осло са най-скъпите в света.

Луанда в Ангола, бивш лидер в класацията, е спаднала на трето място, а Париж е на шесто. Сред първите десет бяха още три японски града: Нагоя е на четвърто място, Йокохама - на пето, а Кобе на седмо място.

Сред първите 25 не фигурира нито един американски град, като Ню Йорк се класира едва на 48-о място. "Рязкото поевтиняване на долара доведе до лек спад на разходите за живот в повечето градове в Северна Америка", обясняват експертите на ECA.

"Слабите позиции на британската лира предизвикаха понижение на цените за посетителите във Великобритания", отбелязват авторите на проучването.