Кралски дворец в Осло

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кралски дворец в Осло
Slottet
59.9169° с. ш. 10.7276° и. д.
Кралски дворец в Осло
Местоположение в Осло
Информация
Страна Норвегия
МестоположениеОсло
Стилнеокласицизъм
АрхитектХанс Листов
Основаване26 юли 1849
Строителство1825 – 26 юли 1849 г.
Сайтwww.kongehuset.no
Кралски дворец в Осло в Общомедия

Кралският дворец (на норвежки: Slottet) в Осло е построен през първата половина на XIX в. като резиденция на норвежкия и шведския крал Карл III и се използва като официална резиденция на сегашния крал на Норвегия.

До завършването на двореца, членове на династията Бернадот използват за резиденция прекрасната къща в Християния (днешно Осло), поверена на града през 1805 г. Крал Чарлс III никога не вижда своя дворец в завършен вид, но неговите наследници Оскар I, Карл IV и Оскар II използват сградата често при престоите си в Християния. Те прекарват по-голямата част от времето си в шведската столица Стокхолм, но се опитват да ходят и в Норвегия за няколко месеца в годината. Оскар II често посещава двореца, но предпочита своята крайморска вила през летните почивки, докато кралица София стои най-вече в своята резиденция в провинцията, близо до границата, заради своето здраве. Оскар II отсъства от двореца през цялата 1905 г., която е годината на разтурянето на съюза между Норвегия и Швеция, но синът му, принц Густав, посещава за кратко двореца в безрезултатни опити да спаси съюза между двете държави.

Династията Бернадот се отказва от трона през 1905 г., който е взет от датския принц Карл, приемайки име Хаакон VII, когато е избран за крал на напълно независимата вече Норвегия. Той е първият монарх, който използва двореца като постоянна резиденция.

Дворецът е проектиран от родения в Дания архитект Ханс Линстов (1787 – 1851). Основите са положени през 1825 г., а самата сграда е завършена през 1849, когато на трона е Оскар I.

През царуването на крал Олаф V от 1957 до 1991 г. на Кралския дворец не се правят ремонти и сградата е занемарена. Когато днешният монарх на Норвегия – крал Харолд V започва проект за ремонт, той е спрян поради липсата на достатъчно средства, които са нужни, за да може дворецът да има задоволителен вид.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]